zaterdag 9 juli 2011

Kanunnik Jacobus Clou




In 1625 reist de Veurnse abt Jacobus Clou naar Drongen. Hij krijgt er hevige koorts maar die gaat niet over. Zijn compaan Jan van Waterleet besluit om de kruisweg van Akkergem te volgen om genezing af te smeken. Maar de eigenzinnige Jacobus besluit om zélf ook mee te gaan. Ze slepen Clou mee van statie naar statie en bij de laatste statie is hij genezen.Eens terug in Veurne sticht Jacob Clou zijn sodaliteit (1637) die tot op heden zowel de Vastenkruisweg als de Boetprocessie organiseert!


Met dank aan Franky Leune voor de uitleg. Toch is het goed dat jullie ook nog eens de reactie van een kenner lezen! Klik eens op "1 reacties".

1 opmerking:

Vanlerberghe zei

Jacobus Clou was afkomstig van Nieuwpoort en trad in 1601 binnen in de Norbertijnerabdij Sint-Niklaas te Veurne.
Hij was echter NOOIT ABT, wel 'witte kanunnik' in het kapittel van Sint-Walburga.
Meer zelfs, Jacobus Clou kwam zwaar in conflict met zijn abt ten gevolge van de oprichting van de 'Sodaliteit' door pater Jacobus Clou. Abt de Gomiécourt was immers niet gelukkig met deze broederschap van niet-geestelijken.
In 1626, na zijn wonderbare genezing,organiseerde hij in Veurne de eerste openbare vastenkruisweg. Om deze vastenkruisweg in stand te houden stichtte J. Clou in 1637 de 'Sodaliteit'.
In 1646 organiseerde Clou in Veurne zelf een Boetprocessie.
Na zijn dood in 1648 nam 'De Sodaliteit' zowel de organisatie van de vastenkruisweg als van de Boetprocessie op zich....