woensdag 18 april 2012

Wie was Pauline Van Hee? (na een reactie van een lezer opnieuw opgenomen op dit blog)




Met dank aan Franky Leune krijg je hier wat meer uitleg over Pauline Van Hee!



Pauline Van Hee, geboren in Veurne in 1875 en er overleden in 1915.


Aan de Zuidkapel richtte de Canadese mevrouw Taylor tijdens W.O.I een opvangcentrum op om er kinderen les te geven en vluchtelingen onderdak te bezorgen.


Pauline Van Hee was één van de notoire Veurnse vrouwen die er dagelijks in de weer was om er warme maaltijden te bezorgen.


Op 4 november 1915 is er een luchtgevecht tussen Engelse en Duitse bommenwerpers en er vallen 9 bommen op onze Voorstad. Er zijn twee doden, waaronder Pauline Van Hee. Zij is als het ware gestorven in de nabije omgeving van waar de straat die naar haar is genoemd nu ligt!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn Moeder Heet Pauline Van Hee

Margareta Vanmaele zei

Ik ben Margareta Vanmaele achterkleindochter van Zoé Van Hee. Zij was een jongere zus van Edmond Van Hee. Edmond Van Hee huwde Augusta Faure en zij waren de gelukkige ouders van Marie-Louise Van Hee, Hélène Van Hee, Paulina Van Hee (frontverpleegster 1914-1915), Jeanne Van Hee en Georges Van Hee.
Pauline Van Hee was dus het derde kind van Edmond en Augusta Van Hee. Al de kinderen werden geboren in Veurne.
Volgens mijn Stamboom-boek is Pauline Van Hee echter gestorven in De Panne en is zij nooit gehuwd geweest en dus kinderloos. Wellicht heeft de anonieme schrijver het over een andere Pauline Van Hee.
Zoé Van Hee huwde met Edouard Verlende en haar zevende kind was Marguerite Verlende. Marguerite huwde Ernest Hosten. Hun vijfde kind was Thérèse Hosten. Thérèse huwde Gerard Vanmaele waarvan ik de oudste dochter ben.

Marianne Thys zei

Pauline Van Hee is inderdaad gestorven in De Panne. Toen ze getroffen werd door een vliegtuigbom aan de Zuidkapel, werd ze onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis te De Panne en overleed er dezelfde dag.
Naast de hulp aan noodlijdenden en vluchtelingen, was ze als verpleegster vooral werkzaam aan het station te Veurne. Toen het front naderde, werden vele gekwetsten naar daar gebracht.
Mijn overgrootmoeder, Marie Van Hee, was de oudste zus van Pauline.